top of page

OVER BOERDERIJ ZORGWIJK

Al sinds de 16e eeuw is op deze plek midden in het dorp Ellewoutsdijk een boerderij. Tot de jaren '70 van de vorige eeuw is de boerderij in bedrijf geweest. Op dit moment woont de zesde generatie er.

IMG-0218.jpeg
Plaatje-Appel.jpg

Al sinds de 16e eeuw is er op deze plek een boerderij. Aanvankelijk bestaat het woonhuis uit één vertrek, met een voorkamertje aan de straatzijde en daarboven de zolder. Binnen deze ruimte speelde het familieleven zich af. Een keuken was er niet. Men kookte op het haardvuur, men sliep in bedstedes in de woonkamer en in het voorkamertje. De voordeur gaf rechtstreeks toegang tot de woonkamer. Je viel letterlijk met de deur in huis. De schuur stond aanvankelijk los van het huis. 

In 1764 wordt een grote verbouwing afgerond. De schuur wordt doorgetrokken tot aan het woonhuis. Er komt een keuken en een nieuwe gevel van gele ijsselsteen, versierd met kunstig metselwerk – de boerenvlecht. Ook wordt de grote gewelfkelder gebouwd. Deze kelder biedt tijdens de bombardementen in oktober 1944 een schuilplaats aan veertien personen en een kinderledikantje.

In 1900 volgt Jacobus Smallegange zijn vader als boer op. Hij geeft de boerderij de naam Zorgwijk. Wanneer hij een goed oogstjaar heeft, laat hij een deel van de houten zuidgevel van de schuur in steen optrekken. Zo krijgen alle dieren warmere stallen. In 1927 laat hij ook voor de varkens een stenen onderkomen bouwen: het varkenskot.

DE KASTANJEBOOM

Jo, de dochter van Jacobus, trouwt met haar buurjongen Petrus Stouthamer. In 1939 komen zij op de boerderij wonen. Na een eerste onenigheid plant Petrus als teken van verzoening een kastanje naast de boerderij. In de audiotour hoor je hoe het met het kleine kastanjeboompje afloopt...

 

plaatje-Kastanjeblad_edited.jpg
bottom of page